אברהם (אבי) אודלר

כ"ב באב תרצ"ח - י"ח באייר תשנ"ז
25/05/1997 - 19/08/1938

הוריו של אבי, ליאון ותרזה אודלר נמלטו מהפוגרומים שבאוקראינה לפני מלחמת העולם הראשונה, ועלו על אוניה שיעדה היה דרום ברזיל.  בברזיל הם נקלטו ב ERECHIM (אחת משתי מושבות הברון הירש) ושם נולד אבי בשנת 1938. משם עברה המשפחה לסאן פאולו. ליאון האבא ואחד מאחיו של אבי נפטרו סמוך למעבר לעיר הגדולה. האם תרזה נותרה אלמנה עם שבעה יתומים. כדי לפרנס את המשפחה עבדה האם כמיילדת, בניקיון, ובמלאכות יד שונות.

 

עוד בהיותו נער צעיר ,הצטרף אבי כחניך לתנועת הנוער ביתר ולנבחרת הכדורגל של ביתר סאן פאולו. כך נחשף לשפה העברית, להיסטוריה של עם ישראל ולציונות. עם השנים שימש אבי כנציב ביתר בברזיל, הדרגה העליונה שתנועת ביתר מעניקה בכל ארץ.

 

בגיל 18 נסע אבי לישראל במסגרת לימודים במכון למדריכי חו"ל בירושלים,  שם הכיר מדריכים מארצות שונות ומתנועות נוער שונות. זו הייתה השנה המעצבת והמשמעותית ביותר בחייו של אבי. עם חזרתו לברזיל עסק אבי כמה שנים בהוראה לנוער יהודי ברחבי ברזיל. הלימודים כללו הקניית ידע על ישראל, ביתר, זבוטינסקי והגנה יהודית. כל זאת במטרה להמריץ יהודים לעלות ארצה.

 

בתחילת שנות ה-60 הוזמן אבי לארץ כדי להשתתף בקורס שלטוני שהכשיר אנשים לחיפוש מידע על פעילות של נאצים לשעבר שמצאו מקלט בברזיל ובארצות דרום אמריקה אחרות. כאשר הפעילות נודעה לשלטונות בשנת 1965, אבי נאלץ לעזוב את ברזיל ולעבור לניו יורק שבארצות הברית. רק כאשר השלטון בברזיל התחלף אבי הורשה לחזור ולבקר בארץ הולדתו. בהגיעו לניו יורק אבי מצא בית חם בביתר מנהטן והוא התבקש ללמד אותם פעולות נגד הנאצים ועבודה בסתר. אבי התחיל ללמד בלימודי ערב בסיטי קולג'.  במסגרת תפקידו העיקרי כמנהל סוכנות נסיעות הוא מונה לנציג הצבא הברזילאי בני יורק.

 

במשך כל הזמן המשיך אבי את פעילותו בביתר ושם הכיר את אמילי. בשנת 1967 במהלך מלחמת ששת הימים נישאו השניים כשרבים מחבריהם הגיעו ארצה כמתנדבים במלחמה ולא השתתפו בחתונה. אבי ואמילי עלו לארץ ב1971 כשאמילי בהריון עם אריה. היה חשוב מאד לאבי ואמילי שהתינוק יוולד בארץ. כעולים חדשים גרו אמילי ואבי בבית מילמן ברמת אביב ומשם עברו לדירה בשכונת כפר שלם בתל-אביב.

 

בשנת 1979 עלתה משפחת אודלר לאלקנה עם שלושת ילדיהם: אריה, גלעד ומיכל. דניאל בן הזקונים נולד באלקנה. לאחר 5 שנות מגורים באשקובית עברו לביתם בשכונת הקבע הראשונה.

 

אבי עבד במשך שנים כאיש מחשבים בתדיראן. מאוחר יותר עבר יחד עם אמילי לייצור מותגי עזר לתינוקות.

 

אבי נפטר במוצאי לג בעומר תשנ"ז. הקשר ההדוק עם חברי ביתר מניו יורק נשאר עד היום. 26 שנים לאחר פטירתו של אבי מתייצבים כל החברים שנותרו בחיים, לאזכרה השנתית באלקנה בל"ג בעומר.

תמונות:

אברהם (אבי)אברהם (אבי)

מסמכים: