אלימלך ישורון - אמן זכוכית
אסמכתא: | י"ז במרחשון תשפ"ד 1 בנובמבר 2023 |
תאריך: | 01/11/2023 |
תאריך פרסום: | 01/11/2023 16:38 |
עדכון אחרון: | 08/09/2024 09:44 |
תוכן:
ר' אלימלך ישורון ז"ל - אמן זכוכית
[תיעדו: חנה שמרלינג ומזל חזן, מרחשון תשפ"ד 2023]
אלימלך נולד כבן הבכור לאביו יחזקאל ולאמו הינדה באנטוורפן, בלגיה בשנת 1935. עד גיל 6 המשפחה התגוררה באנטוורפן ומנתה חמש נפשות: ההורים, אלימלך, ואחיו פנחס וחיה. בשנת 1942 פלשו הגרמנים לאנטוורפן, ובעקבות זאת אלימלך ומשפחתו כמו רבים נוספים עלו על הרכבת האחרונה לצרפת. המשפחה עברה טלטלות רבות, בריחות מסוכנות, התפצלות, מחבוא בסיוע המחתרת הצרפתית ומעבר הרפתקני לשוויץ. בתום המלחמה הם הצליחו לקבל סרטיפיקטים לעלות לארץ ישראל. אחרי מעבר במחנה עתלית עברו לקריית מטלון שליד פתח תקוה.
כבר מילדותו אלימלך גילה נטיות אמנותיות. בגיל 14 השתתף בתערוכת אמנות למבוגרים בהצגת פסל גבס שיצוק במסגרת מתכת - בו מתואר המלך שאול הצונח מהסוס על חרבו. הוא קיבל תשבחות רבות על כך. עם סיום הלימודים בבית הספר היסודי למד בישיבה הקטנה אור ישראל, בישיבת חברון בירושלים, בישיבת מיר ועשה סמיכה לרבנות ולדיינות. הוא לא התכוון לעשות את תורתו קרדום לחפור בו ועבד כמבקיע יהלומים בשעות שאחרי הלימודים בהוראת אביו. כבר בשלב זה השתוקק אלימלך ללמוד פיסול באיטליה, אך ויתר על חלומו בעקבות סירובו הנחרץ של אביו. בשנת 1955 נישא לשולמית קאץ, בתו הבכורה של הרב יצחק קאץ ראש בית מדרש לתורת ארץ ישראל. לזוג נולדו ארבעה ילדים: דרור, משה, איתמר ומיכל.
לאלימלך היה כשרון טכני מיוחד והבנה עמוקה בשטחים רבים. במלחמת יום הכיפורים שרת כרב צבאי בתותחנים. הוא התבונן כיצד מתפעלים את התותחים והמציא חלק שאפשר שכלול משמעותי לתפקוד התותח. הוא קיבל על כך פרס על תרומתו לביטחון ישראל. לאחר עיסוק רב שנים כיהלומן החליט לממש את ביטויו האמנותי. הוא החל בניפוח זכוכית קונבנציונלי וחיש קט עבר לטיפוח ופיתוח מקורי של פיגורות מהעולם היהודי: חסידים בפוזות שונות, לומדי תורה, נגנים, רבנים ושיבוצם על לוח שח-מט במקום השחקנים הרגילים. המשיך ביצירות ששיקפו תמונות מההווי היהודי, חתונות, טיש של רעבע, סולם יעקב, הדלקת נרות שבת, המשיח שמגיע רכוב על חמור ועוד. אחר כך יצר בעלי חיים, במיוחד סוסים, מוכר הנפט, כרכרות רתומות לסוסים ומלחמות שוורים, וכן פיגורות אפריקאיות בשחור ולבן בתנוחות של ריקוד, שאיבת מים ועוד.
עבודותיו הוצגו בחנות "מוזיאון קינג דויד" בירושלים ונמכרו לתיירים מרחבי תבל. כמו כן הציג תערוכה בבורסת היהלומים ברמת גן וזכה להצלחה גדולה. בכל שנה בסוכות נבחר להיות בית אמן פתוח למבקרים וכן הציג בתערוכה בבניין המועצה באלקנה.
אלימלך נלקח לבית עולמו בקיץ תשפ"ב (2022) והתיעוד בוצע מול שולה ישורון אלמנתו.