
נורית ושמואל גורפינקל *
באנו, ראינו, נשארנו
עלינו לאלקנה מבני-ברק באייר תשל"ז (מאי 1977), זוג + חמישה ילדים: ארבע בנות ובן.
משפחה זה הכל
- נעמה ומרק קסלר. בית-גמליאל, 6 ילדים, עוסקים במחקר.
- מירב ונועם טלר. מורשת, 5 ילדים, עוסקים בניהול קהילות מיוחדות.
- חננאל ושרה גורפינקל, נוף ציון (ירושלים), 3 ילדים, עוסקים בשרות הציבורי.
- מירב ושאול אמרני, אלקנה, 4 ילדים, חגית מורה למתמטיקה ושאול עו"ד.
- מיכל ושלאב יאיר, ירושלים, 3 ילדים, עוסקים בשרות ציבורי.
'חוק הדתיים השלובים'
באלקנה גרים רבים מבני המשפחה:
- חגית (בתם של נורית ז"ל ושמואל) ושאול אמרני ובנם דניאל.
- אביאל אמרני (בנם של חגית ושאול) אשתו חן (בתם של ורד ואבי שוהם מאלקנה) ובתם.
- הנכד ירדן ואשתו צופיה ושלושת ילדיהם.
- צבי (אחיו של שמואל) וורדה גורפינקל.
- רחל ( אחותה של נורית ז"ל) ועקיבא אייזנברג.
- בעבר גרו ביישוב גם הוריה של נורית, מרדכי וחוה צונץ ז"ל.
'העבודה היא חיינו'
- נורית ז"ל הייתה מורה -מחנכת בבית הספר היסודי, מאז הקמתו בספטמבר 1977. לאחר הקמת 'אולפנת השומרון' באלקנה היא עברה ללמד בה, והייתה מחנכת ומייסדת מגמת לימודי ארץ-ישראל.
- שמואל כיהן כמנהל בתי ספר בבת ים וברמת אביב. היה מפקח השתלמויות וניהל את קבוצת הטיולים במכללת 'תלפיות' ת"א.
סיפורים מהשנים הראשונות
עלינו עם שבע-עשרה המשפחות הראשונות שייסדו את אלקנה. בראשית היישוב גרנו בתנאים בסיסיים ביותר, באשקובית קטנה. כל הפעילות הציבורית התנהלה בחדרי בניין המשטרה הירדנית. בשלב ראשון המתחם המרכזי של הבניין לא היה מקורה והוצף בימות הגשמים. אני זוכר (שמואל) שכשחפרתי, בעבודה מאומצת, תעלה לניקוז המים, קראו הילדים הקטנים: "ערבי בא לעבוד"( כי לא הכירו פועלים יהודים). בכלל, רוב הפעולות ביישוב, נעשו בכוחותינו שלנו, עם הרבה עזרה הדדית ורוח התנדבות.
'המתנדבים בעם'
אני (שמואל) השתתפתי בתורנות השמירות ביישוב, ובקנייה המרוכזת של המצרכים בעיר, עבור התושבים, טרם הקמת המכולת. בימי שישי הייתי מוציא את החברים השכם בבוקר לטיולי "פרח" סביב אלקנה. כך הכרנו היטב את השכנים שלנו ואת הסביבה הטבעית.
אחד, יחיד ומיוחד
אלקנה מאופיינת בשיתוף פעולה ואכפתיות של התושבים. הרבה עזרה הדדית. גם כיום, כששכונת ה-220 (שכונת המייסדים ביישוב הקבע) עוברת שינוי דמוגרפי (המבוגרים עוזבים ומגיעות משפחות צעירות), משתדלים ליצור היכרויות ושיתוף פעולה קהילתי. אני רואה חשיבות רבה ביצירת קשר בין המשפחות החדשות באלקנה, לבין הותיקים. להמשיך ליצור פעילויות רחבות שמשתפות את כל הציבור.
הנה נאחל
שהישוב ימשיך לגדול ולהתרחב. שיתקיים הקשר בקהילות המגוונות ושתמשיך העזרה ההדדית וההתנדבויות הרבות, במרחב הגילאים השונים.
ראיונות מצולמים עם שמואל וחננאל גורפינקל - תשע"ז 2017
מתוך סדרת ראיונות עם מייסדי אלקנה, שצולמו לקראת חגיגות הארבעים לאלקנה, כחומרי גלם להפקת סרטון היסטורי על תולדות אלקנה. הראיונות הוכנסו לארכיון ללא עריכה ואורך כל אחד מהם כחצי שעה (מראיינים: אמציה האיתן, אולפני אתרוג וד"ר רונית זילברשץ, מנהלת ארכיון אלקנה).
ריאיון עם שמואל - נושאים עיקריים: גרעין מערב השומרון, תרומת השר ישראל גלילי להקמת אלקנה, שמואל מקבל את האורחים ביישוב, בחירת שם ליישוב, המשטרה הירדנית, עיצוב סמל אלקנה, הרכב 'העלייה הראשונה', המכולת של צונץ, שמירה ביישוב, אלקנה - התגשמות החזון.
ריאיון עם חננאל - נושאים עיקריים: העלייה לאלקנה בעיני ילד בן 11, תיאור האשקובית, הווי ילדי המייסדים, בית הכנסת במשטרה, שירותי "המכולת" של סבא צונץ, סבתא חוה הגננת הראשונה, הסוסים של רייק וגנה, טיולים לכפרים השכנים, "טיולי 4 בבוקר בימי שישי", יחסי הגומלין עם ערביי הסביבה, השפעת האידיאולוגיה של ההורים, הכביש לאלקנה (דרך כפר קאסם) בשנים הראשונות, סרט שבועי במשטרה, בריכת קיבוץ עינת, עזרה ליישובים חדשים (למשל נוה צוף).