חגי הוברמן - סופר
אסמכתא: | תמוז תשפ"ה 2025 |
תאריך: | 27/06/2025 |
תאריך פרסום: | 27/06/2025 17:35 |
עדכון אחרון: | 30/06/2025 11:02 |
תוכן:
חגי הוברמן - עיתונאי, היסטוריון וסופר
תיעדו: חנה שמרלינג ומזל חזן, סיון תשפ"ה יוני 2025
חגי נולד בחיפה ב- 1.5.1959 להוריו אפריים ותקוה. משפחת אביו עלתה ארצה מפולין ממניעים ציוניים, כשהיה בן ארבע. אמו תקוה נולדה בשכונת שמעון הצדיק בירושלים, למשפחה שעלתה מעירק. אבי האם היה 'חכם גרשון' מנחלת שמעון הצדיק. חגי מספר כי את כשרון הכתיבה שלו הוא קיבל מאמו, שהיתה מורה לעברית. היו לו שני דודים עיתונאים, יונה כהן ז"ל שהיה הכתב הראשון של 'הצופה' בכנסת כמעט חמישים שנה, ואחיו מאיר כהן ז"ל שהיה כתב לענייני תעופה בטלוויזיה (אז היה רק הערוץ הראשון, 'מבט לחדשות') וב'הארץ'. שניהם חיברו ספרים רבים, כל אחד בתחומו. מגיל ילדות הוא אהב את הכתיבה ואת העיתונות, ותמיד התעניין בהיסטוריה. כבר בתור ילד הוא 'חרש' את כל הספרים על מלחמת ששת הימים, על חיל האוויר, ובהמשך על מלחמת יום הכיפורים. את ההתעסקות בנושא באופן מעמיק ומקצועי, הוא התחיל מאוחר יחסית, בגיל 30, לאחר שעזב את ההתיישבות העובדת (הקיבוץ והמושב) ועבר לגור לאלקנה.
חגי למד ביסודי ובתיכון בבי"ס יבנה בחיפה, והיה פעיל ב'בני עקיבא' סניף הדר (שהיה אחד הסניפים הגדולים בארץ). את דרכו העיתונאית התחיל חגי, ככתב של בטאון 'זרעים' של בנ"ע. הוא התגייס לנח"ל עם רוב חברי השבט, לקיבוץ כפר-עציון. את פרק ההיאחזות עשה בהיאחזות בית רימון - המחזור הראשון באתר הקבע שאוזרח כעבור שנתיים כקיבוץ. כשהשתחרר מהצבא, נשאר בכפר-עציון, כחבר הקיבוץ. לאחר מכן היה בין מקימי קיבוץ נצרים וכך החל ה'רומן' שלו עם חבל עזה. בשיתוף פעולה עם 'מדרשת הדרום', הוא החל לעסוק בהיסטוריה של ההתיישבות בעזה. במקביל, הוא שימש כחבר המועצה האזורית חוף עזה.
בשנת 1987 חגי התחתן עם מרים (לבית פרסי) מבני דרום ונולדו להם חמישה ילדים. משפחת הוברמן עברה לאלקנה בשנת 1990 והתגוררה באשקובית עד לבניית בית הקבע בשכונת ה-80.
עוד כשהיה בנצרים, כתב חגי בהתנדבות טורים ומאמרים לעיתון 'הצופה'. אחרי עזיבת מושב בני דרום הוא התקבל ל'הצופה' כחבר מערכת. העבודה ב'הצופה' סייעה גם למעבר משפחת הוברמן לאלקנה, בעזרת תושב אלקנה שאול יהלום, ששימש אז כיושב ראש מועצת המנהלים של העיתון. במשך שנים רבות שימש חגי ככתב וכעורך חדשות בעיתון 'הצופה'. כמי שתמיד התעניין בהיסטוריה, היה לו בעיתון גם מדור קבוע בשם: 'ציוניוני הדרך' - אודות אתרי מורשת יהודית וציונית בישראל. טורים אלו כונסו לימים בספרו הראשון של חגי 'ארץ מורשת'. הספר יצא לאור לפני 30 שנה, בשנת תשנ"ה (1995).
במקביל לעבודתו העיתונאית, עסק חגי בכתיבת ועריכת ספרים:
- ארץ מורשת: סיפורם של 70 אתרים היסטוריים בישראל, ברוח יהודית ציונית. בהוצאת ספרית בית אל (1995).
- שורשים בחולות: סיפור ההתיישבות בגוש קטיף, בהוצאת מדרשת נצרים (2005).
- כנגד כל הסיכויים: סיפור ההתיישבות היהודית ביהודה, שומרון, בנימין והבקעה, תשל"ז - תשס"ז (2008)
- ההתנחלות - הסיפור האמיתי: אלבום יישובי יהודה ושומרון, בהוצאת מוזיאון גוש קטיף (2011).
- חנן פורת: סיפור חייו, בהוצאת ידיעות ספרים (2012). הספר כיכב במקום השני ברשימת רבי המכר. חלק מהחומרים ששימשו לכתיבת הספר, נאספו על ידי חגי כבר בשנת 2003 לקראת יום ההולדת ה-60 של חנן פורת. חגי התבקש להכין את חומר הרקע עבור אירוע זה.
- קהילה יהודית בעזה, בהוצאת מדרשת ראשית ירושלים (2020).
- רב, אלוף: סיפור חייו של אלוף מיל' הרב מרדכי פירון זצ"ל (2021). הספר נכתב בעקבות בקשה מצד סגן ראש מועצת גוש עציון, משה סוויל, שאשתו היא נכדתו של הרב.
- צבי הנדל: גוש קטיף - אהבה עזה (2021).
- אלבום גוש קטיף: התיעוד המלא של ההתיישבות בחבל עזה מהקמתה ועד חורבנה, בהוצאת מרכז קטיף (תשע"ה). נכתב ביחד עם תושבת הגוש נעמי אלדר.
- ייחודו של כפר: תולדותיו וקורותיו של כפר הרא"ה.
- נחלים - פה בארץ חמדת אבות: 75 שנות מאבק, עמל ואמונה בדרך.
- למען אחיי ורעיי: הרב מנחם הכהן - פרקי חיים. חגי כתב את רוב החומרים שבספר והם הועברו לגוף ראשון כאוטוביוגרפיה.